Sote-uudistuksesta

Sote- ja maakuntajuna on jo niin kovassa vauhdissa, että minunkin on ollut pakko hyväksyä ettei sen pysäyttämistä voi jäädä enää odottelemaan. Tässä uudistuksessa on jo kauan sitten unohdettu se hyvä, miksi se aikanaan käynnistettiin. Uudistuksen suunniteltu aikataulu, niin kuin sen olen ymmärtänyt..

...maakunnat perustetaan 1.7.2017
...väliaikaishallinto 1.7.2017 - 1.3.2018
...maakuntavaalit 28.1.2018
...maakuntien käynnistysvaihe 1.3 - 31.12.2018
...maakuntien varsinainen toimintakausi alkaa 1.1.2019

Käytännössä sosiaali- ja terveyspalveluiden kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että meidän pitää siirtää Keravan sote-palvelut maakunnalle alle kahdessa vuodessa. Maakunnalle, jota ei vielä ole ja joka ei voi tuottaa markkinoilla olevia palveluita ilman yhtiöittämistä.

Virheistä voidaan oppia, esimerkiksi toimeentuloturvan siirrosta Kelaan voidaan oppia paljon. Nyt kun tiedämme ettei toimeentulotuen maksamisen siirto sujunut suunnitelmien mukaan, voimme todeta että valmisteluaika oli liian lyhyt.

Sote-uudistuksessa aikataulutus on mahdoton.

Nyt tarvitaan aikalisä. Tarvitaan päättäjiä, joilla on rohkeutta vaatia tämä aikalisä.

Kunnallisella tasolla tarvitaan nyt monialaista ja hallintorajat ylittävää rohkeaa päätöksentekoa. Meidän pitää opetella uusi tapa ajatella, niin poliittisten päättäjienkin kuin virkamiestenkin on osattava päästää irti vanhasta. Sama pätee kuntalaisiin. Uuden luomista tai vanhan vahvistamista ei voi jättää tekemättä avointen suurien kysymysten edessä vaan päin vastoin. Kaikessa ja koko ajan on kuitenkin pidettävä kirkkaana mielessä, että tämän hetken viisailla kuntatason päätöksillä luomme tulevaisuutta.

Olisi hienoa päättää tämä kirjoitus kertomalla miten minä korjaisin asiat, jos saisin päättää. Nyt on kyseessä kuitenkin sen kokoluokan ongelma, ettei sen korjaamiseen riitä yhden ihmisen ääni. Jos ääniä on kuitenkin monta ja ne osoitetaan meille demareille ja muille tämän hetkisille oppositiopuolueille, niin saatamme saada sen aikalisän.Kommentit

Suositut tekstit